Posted on

Hoe kan ik qua voeding het beste voorbereiden op een wedstrijd?

Vaak is een danser/ sporter onzeker over zijn of haar voeding rondom de wedstrijden. Eet ik teveel of te weinig? Wat ik eet, krijg ik daar energie van of onttrekt dat juist energie? Ook speelt lichaamsgewicht een grote rol. Die wil je ondanks je ritme verandert nog in balans houden.

Dansers hebben vaak hun ‘eigen’ voorbereiding op de wedstrijd. Ze houden zich dan aan specifieke producten waaraan ze gewend zijn en prettig bij voelen.

Voor de meeste dansers speelt de laatste maaltijd voor de wedstrijd een belangrijke ‘psychische’ rol. Dansers hebben meestal ook minder eetlust vanwege de spanning rondom de wedstrijd, vooral op de dag van de wedstrijd. Ook komen maag- en darmklachten voor, zoals diarree, een opgeblazen gevoel en overgeven. Het laatste waar je als danser op zit te wachten is, dat je last krijgt van datgene wat je hebt gegeten of gedronken.

Belangrijke punten om mee te nemen wat betreft de laatste maaltijd voor een wedstrijd zijn als volgt:

  1. De laatste maaltijd voor de wedstrijd heeft onder andere als doel de opslag van glycogeen goed aan te vullen en moet daarom bestaan uit koolhydraatrijke producten. Glycogeen is een belangrijke voorraad van energie die je nodig hebt tijdens het sporten.
  2. Wanneer de wedstrijd ’s morgens plaatsvindt is het belangrijk om een goed ontbijt te gebruiken voordat de wedstrijd begint omdat de glycogeenvoorraad in de lever gedurende de nacht uitgeput raakt. Houd hierbij rekening met de tijd van de wedstrijd. Vaste voeding heeft langer tijd nodig om te verteren. Een goed ontbijt bijvoorbeeld 3 uur voor de wedstrijd en 1 uur voor de wedstrijd vloeibare voeding.
  3. Houd rekening met hersteltijd. Ook wanneer de glycogeen voorraad nog niet optimaal is doordat deze tijdens een zware laatste training of door een voorgaande wedstrijd uitgeput is geraakt, speelt de laatste maaltijd voor de volgende wedstrijd een belangrijke rol.
  4. Een ander belangrijk doel van de laatste maaltijd is om te zorgen dat je goed gehydrateerd aan de wedstrijd begint. Gemiddeld moet je ervoor zorgen dat je minstens 2 x 0,5 liter op hebt. Vaak is het goed om voor je laatste maaltijd alvast het hoeveelheid vocht dat je nodig hebt binnen te hebben.
  5. De laatste maaltijd kan helpen om een hongergevoel vlak voor of tijdens de wedstrijd te voorkomen. Honger kan maag- en darmklachten veroorzaken tijdens de wedstrijd.
  6. Het beste tijdstip voor de laatste maaltijd is om deze 2-4 uur voor de wedstrijd te gebruiken. Dan is er voldoende tijd voor de wedstrijd om de maaltijd te verteren zodat de energieleverende voedingsstoffen zijn opgenomen in je lichaam en beschikbaar zijn voor de wedstrijd. Daarnaast zal de maaltijd dan niet ‘in de weg zitten’ tijdens de wedstrijd.
  7. Vetten, vezels en eiwitten kunnen maag- en darmklachten veroorzaken tijdens de wedstrijd. Wanneer je hier last van hebt kan je voedingsmiddelen kiezen die een lager vet, vezel en eiwitgehalte hebben. Oefen hiermee tijdens je trainingen/ wedstrijdsimulaties.
  8. Wanneer je nerveus bent voor een wedstrijd en hierdoor niet of nauwelijks kan eten of wanneer het tijdschema voor een wedstrijd onzeker is, kunnen sportrepen/sportdranken en andere gemakkelijke voeding uitkomst bieden. Ook als je moet reizen voor je wedstrijd, biedt sportvoeding een oplossing.